himmelskadrommar

Alla inlägg under maj 2011

Av Jossan - 1 maj 2011 11:04

Ja, när är hästen tunn respektive fet? Satt just och läset en artikel i en gammal hästtidning, och fann ngt som kallas för Hennekes hullbedömningsskala.


Den följer här:

Poäng:


Beskrivning:


1 Dåligt


Extremt utmärglad. Taggutskott, revben, svansrot, bärbensknöl (


Tuber ischii) och höftbensknöl (Tuber Coxae) framträder tydligt. Skelettstrukturer i manke, bog och hals tydligt iakttagbara. Ingen fettvävnad kan kännas.

2 Väldigt tunn


Utmärglad. Lite fettvävnad täcker basen av kotornas taggutskott, tvärgående delen av ländkotorna känns rundade. Taggutskott, revben, svansrot, höftbensknöl och bärbensknöl framträdande. Benstrukturer i hals, manke och bog knappt urskiljbara.3 Tunn


Fett uppbyggt ungefär halvvägs på taggutskotten, tvärgående utskott kan inte kännas. Tunt fettlager över revbenen. Taggutskott och revben lätt urskiljbara. Svansroten utstående, men individuella kotor kan inte urskiljas visuellt. Höftbensknölen verkar rundad men lätt urskiljbar. Bärbensknöl inte urskiljbar. Manke, bog och hals betonade.4 Måttligt tunn


En ås över ryggen. Svaga konturer av revbenen kan anas. Hur utstående svansroten är beror på kroppsformen, fett kan kännas runt den. Höftbensknölen inte urskiljbar. Manke, bog och hals inte tydligt tunna.5 Måttligt


Jämn/platt/rak rygg. Revbenen kan inte urskiljas visuellt, men kan lätt kännas. Fett runt svansroten börjar kännas svampigt. Manken verkar rundad över taggutskotten, hals och bog övergår mjukt i resten av kroppen.6 Måttligt köttig


Kan ha en grund fåra längs med ryggraden. Fett över revbenen känns svampigt. Fett runt svansrot känns mjukt. Fett börjar ansamlas på sidorna om manken, bakom bogarna och på sidorna av halsen.7 Köttig


Kan ha en ränna längs med ryggraden. Individuella revben kan kännas, men tydlig fettfyllnad mellan revbenen, fettet runt svansroten mjukt. Fett ansatt runt manke, bakom bogarna och på sidorna av halsen.8 Fet


Har ränna längs ryggraden. Svårt att känna revbenen. Fett runt svansrot mycket mjukt. Området runt manken fyllt med fett. Tydlig förtjockning av halsen. Fett ansatt på insidan av låren.9 Extremt fet


Tydlig ränna längs ryggraden. Fett i sjok över revbenen. Utbuktande fett runt svansrot, manke, bog och längs halsen. Fett på lårens insida kan gnugga mot varandra. Flankområdet är fyllt med fett.
Enligt denna är Heddan nu en 6:a. Idealet för en vuxen ridhäst är 5. Fölston bör dock enligt Anna Jansson på SLU ligga på en 6-7:a.


http://www.atl.nu/Article.jsp?article=60956&a=Fet%20ponny%20riskerar%20f%E5ng

http://stud.epsilon.slu.se/1369/1/andersson_e_20100614.pdf

http://forskning.equinfo.se/#post52

http://www.atl.nu/Article.jsp?article=59094


Här nedan finner man en bild på hur hästen kan se ut i de olika hullen:


Dock tycker jag inte att de har ritat häst nummer 5 helt korrekt, för revbenen ska inte kunna urskiljas visuellt. Men ryggen är helt platt, så det stämmer. Låren tycker jag också att de har tagit i lite väl mycket med. Men, det är bara ett exempel, så det får duga. :)


Nu ska jag undersöka hur Heddans foderstat bör se ut när hon blir digivande.

Vad gör man inte när det sjuka barnet sover...   

ANNONS
Av Jossan - 1 maj 2011 09:53

Tog jag tag i att börja att desinficera fölbox. Först skurade jag med gulsåpa, och sedan med jod. Nu ska vi ta ner väggen om ett litet tag, och då ska jag skura resten av halvan, den som hon nu står i. Men sedan är det klart.


Det kommer nog att bli superbra, när det blir klart!


Bortsade henne ute medans hon betade. Hon är helt galen i gräset nu, tuggar som en besatt när hon får chansen. För i hennes lilla ensamhage hinner inte mycket växa upp innan hon har ätit rent igen. Mockar i hagen gör jag varenda dag, för att det ska vara rent när fölis kommer.


Sitter även och surfar efter alterativa lösdrifter, eftersom det helt plötsligt inte var hundra på att det finns plats i den som vi bokat. Hoppas ändå att det löser sig i slutändan, men jag vill vara helt garderad. Så, vet du ngn som vill ha sto och fölsällskap under tiden juni-februari, hör av dig. Helst vill jag ha ett sådant avstånd att jag kan åka och kolla så gott som dagligen. (Mitt kontrollbehov..)


ANNONS
Av Jossan - 1 maj 2011 09:13

Så ser Markus ut nu. Skulle det vara stjärnor hade han hela stjärnhimlen på sig. Stackars liten, i natt kliade de dessutom. Hela ryggen är täckt med koppor.


Vi var till jourcentralen igår, och där kliade de sig i huvudet. Något sådant här hade de aldrig sett.. Hälfen ser ut som vattkoppor, och hälften som svinkoppor. Testen var dock negativa, så det är mest troligt att det är vattkoppor iaf. Läkaren var villrådig, men sjuksköterskorna tyckte liksom jag att det mest såg ut som svinkoppor om man tittade där utslagen startade, på benet under plåstret..


Så det lär hur som helst bli en hel del vab den här veckan. Det värsta är, att om det är svinkoppor, så ska man blöta och tvätta och badda, ta bort skorporna och smörja. Är det vattkoppor ska man definitivt inte ta bort dem.. Så hur 17 ska en villrådig mamma göra? Jag smörjer tills vidare bara med LHP, och hoppas på det bästa..

Presentation


Välkommen hit!

Kul att just du hittade till oss. Här kan du läsa om allt som rör min häst, lite om min familj och en hel del ur min vardag. Och du.. Glöm inte att lämna en signatur i bloggen. :)

Om oss:

 

 

Josefine Nordberg Karlsson

 

 

Josefine heter alltså jag, kallas till vardags för Jossan, utom i arbetet, där jag rakt av är Josefine. Är född 1979. Har varit hästintresserad hela livet, fick som 11åring min första ponny, och efter det har det fortlöpt sas. För några år sedan lade jag tävlingsnerverna på hyllan, och beslöt mig för att ta ngr års semester från det livet.

 

Jag har hur som helst en familj också: Maken, och tre underbara grabbar. Det är Rasmus - 00, Tor -05 och Markus -07. De gör mitt liv värt att leva, och de gör mig lycklig varenda dag!

 

Min häst heter Catch the Cat, ett engelskt fullblod efter Mr Wells - Leader of the Pack. Född 2011-05-06. Jag köpte honom från Anna-Karin Louie-Ying i november 2012. Han är en fantastisk häst som gör mig glad varenda dag!

     

         

   

  

 

Mina änglar:

Heavenly Dreams "Heddan"

2003-2012

 

 

      

Heddan somnade in den 17 april 2012, och jag kommer aldrig att glömma henne..   

 

 Quimero, hennes enda avkomma, skulle alltid finnas kvar hos mig, en stor och rejäl kille som jag hoppades mycket på som allround häst och livstidsvän... 

 

  Quimero

f 20110528

E: Galope P

U: Heavenly Dreams

 

 

 

Quimero blev hastigt sjuk under november månad 2012. Det visade sig vara så att han hade stora förändringar på framförallt 7:e nackkotan, med största sannolikhet orsakat av virus som han utsattes för under sina första levnadsmånader. Med honom försvann även mitt finaste minne av Heddan, och sorgen blev dubbel.. 

 

I mitt hjärta finns ett rum
som bara är för dig.
Och var jag än tar plats
så finns du här hos mig.

 Gästbok

Arkiv

Kategorier

Besöksstatistik

Länkar

Senaste inläggen

En tillbakablick

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9
10 11
12
13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2011 >>>

Vädret hos oss

Väder Västerås

RSS

Fråga oss!

6 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ himmelskadrommar med Blogkeen
Följ himmelskadrommar med Bloglovin'

Följ oss

Follow on Bloglovin

Följ oss

Follow on Bloglovin

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se