himmelskadrommar

Alla inlägg under mars 2011

Av Jossan - 16 mars 2011 22:15

Och nu tänker de flesta på MF.. Men icke då. Jag är bara redigt trött..


Det är så mycket just nu.. Känns som om det aldrig tar slut. Dagarna går i ett. Nu har dessutom Tor börjat på Judo på lördagarna, och Markus på bollkul/Barngympa på söndagarna. Rasmus har scouter måndagar, teater onsdagar och pingis torsdagar. Jag har möten varierande dagar, och Maken med. Och så ska man peta in Heddan däremellan med. Kan säga så här, syrran sammanfattade det bra häromdagen när vi pratades vid: Hur jobbar du nu egentligen, jag vet bara att du aldrig är hemma.. (Hon har försökt att boka in en lekdejt vid flera tillfällen, och jag får alltid avböja, vi är helt enkelt fullsmetade med aktiviteter..)


Mitt i allt detta så pluggar jag PIM hemifrån, och så har jag försökt att komma iväg och hjälpa Moa med, men helt ärligt, det är svårt att få tiden att räcka till.


Hade jag inte Heddan att ladda upp med skulle jag gå på knäna.


Mycket har nog att göra med det dåliga samvetet att man inte hinner besöka farmor och farfar så mycket som man tycker att man borde. Hann iaf upp idag mellan jobb och teater. (Och jag hann också in och shoppa ett nytt fleecefodrat regnställ till Markus! Så nu slipper han våtvarmt omslag.)


Jag vill mycket, men jag inser nu att jag måste prioritera. Det viktigaste måste komma först. Och jag börjar att förstå att man måste varva ner ibland med. Så om alla ni som ringer och försöker boka in aktiviteter med mig (som syrran..) börjar känna er åtsidosatta, gör inte det. Jag måste bara avsluta lite annat i livet innan jag kan ta på mig mer. Men jag vill gärna göra allt som jag gjorde förut, men jag hinner helt enkelt inte just nu, så jag tar bara ett litet break ett tag. Det lugnar sig nog till sommaren iaf, och när fölis har kommit.


Om inte annat, så får man energi nu när solen skiner och våren börjar visa sig!


Fast just nu, nu ska jag sova...

ANNONS
Av Jossan - 15 mars 2011 19:44

Fast av godo.    För det var dags för Heddans sista vaccinering mot abortvirus. Och så passade jag på att fylla i med de andra vaccinerna och botulism med, på veterinärens rekommendation. Vi diskuterade lite datum, men hon tyckte att det var onödigt att stressa henne igen längre fram, utan att det var bättre att köra det mesta nu.


Hon kollade även på den lilla inken som Heddan fått i sadelgjordsläget under dräktigheten, och tyckte att jag lugnt kunde binda om den.


Vi diskuterade lite avmaskning, och jag ska testa om ca en månad, och sedan se vad svaret visar.


Men, nu är hon egentligen alltså klar för fölning.. Shit.. Vad fort tiden går.. 2 månader och ett par dagar kvar, dvs knappt 10 veckor.... Gulp..

ANNONS
Av Jossan - 14 mars 2011 09:22

Haha, eller satt iaf och läste om det nu, då jag fick förekommen anledning sas.


Hittade mkt info på Pavo.nu.


Citat:

Magnesiumbrist - vanligare än man tror

Stela muskler, minskad elasticitet, problem med koordineringen och smärta från skador. Tillfällen då vi hellre vill förebygga än att bota. Vilket mineral spelar en viktig roll i allt detta? Det är magnesium.

Så vi måste se till att hästen har gott om magnesium. Det är skrämmande hur Pavos studie edan visar hur vanligt det är med magnesiumbrist bland hästar. Vi måste slå larm om den kunskapen och förebygga problemet.


Magnesium: en fråga om liv eller död

Magnesium, tillsammans med kalcium, spelar en viktig roll i musklernas mekanism. Kort sagt använder muskeln kalcium när den spänns och magnesium när detta lossas. Det händer att hästar visar tecken på en brist efter ansträngande övningar. Dessa hästar står med skakiga ben och är oförmögna att slappna av igen. Det är ett extremt exempel som kan uppstå efter en stressig period.
Hästen måste ha magnesium varje dag. Magnesium kan inte som koppar lagras i levern som en reserv för senare användning.
I en nödsituation har naturen lyckligtvis gett hästen ett sätt att utvinna och låna magnesium från benvävnaden. Magnesium, kalcium och fosfor är skelettets byggstenar. När gamla ben ersättas med nya, utsöndras mineralerna kalcium, fosfor och magnesium som hästarnas kropp tillfälligt kan använda under en kort period.
Det betyder, i motsats till vad många tror, att hästen skelettet är dynamiskt. Det är normalt för hästen att bryta ner en liten del av benen varje dag och ersätta dem med nya, och lösgör därigenom mineraler.
Vid de tillfällen reserverna används, exempelvis till musklerna, kommer de nya benen innehålla mindre mineraler än de gamla. Denna process kallas mineralurlakning.

När hästen under en längre period har en brist på magnesium, försämras kvaliteten på benen. Det är här som skador kan lätt uppstå.
Långvarig brist på mineraler resulterar i dålig benkvalitet och kan inte motstå normalt tryck under sportutövning. Detta kommer att visa sig på flera sätt. Ett exempel är problemt med senfästena eftersom benvävnad blir mer elastiska. Detta resulterar i att benet spänner / sträcks och orsakar smärta.

Hela historien är mer komplicerad än så och fler mineraler är inblandade.

Ben, mycket kalcium och väldigt lite magnesium

Men inte bara magnesium är viktigt för hästen, det är kalcium också. Om hästen har en brist på kalcium, kommer det att även påverka benkvalitetem.

Varför gör vi er så uppmärksamma på magnesium och inte på kalcium?
Starka ben har en speciell sammansättning. Du kan jämföra det med betong: Starka betong har också en korrekt blandning av sand, cement och murbruk. Om blandningen inte är korrekt får du en dålig betong, som inte är lämpliga att bygga ett starkt fundament.

Ben består huvudsakligen av kalcium, fosfor och magnesium. Starka ben innehåller mycket lite kalcium och magnesium. Det korrekta förhållandet är:

 • 30 delar kalcium
 • 14 delar fosfor
 • 1 del magnesium

En brist på kalcium är lätt att missa och bara en liten del av benet kommer att vara demineraliserat. Men, vid samma brist på magnesium är mycket mer av benen som skall ersättas för att kompensera bristen av magnesium.

Det är därför magnesiumbrist är mycket värre än brist på kalcium och skall förebyggas först.

Historiskt innehåller grovfoder magnesium och det injiceras i nästan alla kraftfoder. Trots att det är det brist på magnesium, så är det ett allmänt problem?

Är magnesiumbrist ett allmänt problem?
Ja, brist på magnesium förekommer ofta hos hästar. Kees Kali från det holländska Equine Health Servive har under många år arbetat med denna fråga. Han säger: "Jag har undersökt flera hundra blodprov från Health Service. Proven kom från hästar med många olika typer av sjukdomar. Resultatet var chockerande: 55% av sjuka hästar hade ett magnesium värde under normen. Blodprov tagna från helt friska hästar visade 22-23% lägre än normen. En stor skillnad som leder oss till följande slutsatser: För det första, sjuka hästar har oftare en brist, och för det andra har över 20% av friska hästar en brist ".

Studien

Hur finns magnesium i grovfoder? Vincent Hinnen, foder experter från Holland, har just avslutat en studie av grovfoder för hästar. Totalt blev grovfodret i 109 stall undersökta. Även i detta fall gav resultaten oss en chock.

46% av proverna visade ett värde på magnesium under minimum normen.För en fullständig undersökning togs slumpmässigt blodprov på hästar från stallen. Sammanlagt 130 prover togs på 26 olika stall. 13% av hästarna hade ett för lågt värde av magnesium och 26% nådde bara upp till minimum normen. Detta innebär att 39% av dessa hästar var i en "magnesium farozon”.


Vad betyder allt detta för din hästs foder?

Om magnesium i grovfoder och Kraftfoder

Det är ett faktum att bra grovfoder inte garanterar tillräckligt med magnesium.

Tillskott av magnesium genom kraftfoder är nödvändigt. Men vilka typer av kraftfoder innehåller tillräckligt med magnesium? Kess Kali förklara att det inte är lätt att välja rätt kraftfoder. "Vi har analyserat hur många olika typer det fanns och vi hamnade på 140." Jag undrade hur en hästägare någonsin skulle kunna välja rätt när det finns så många? Närmare analyser gjorde inte saken enklare.

För mycket kalcium ger också en magnesiumbrist
Mer än hälften av produkter på marknaden hade förlite magnesium men också dessutom för mycket kalcium. När det finns en brist på magnesium i kosten och för mycket kalcium blir problemet dubbelt så stor. Vincent Hinnen förklara: "är kalcium och magnesium tas upp av samma" stege "och en överdosering av kalcium skjuter bort magnesiumet och blir inte upptaget, utan försvinner igen ur kroppen via urinen. Så är vi tillbaka till början igen. Det är den främsta anledningen till varför vi inte är speciellt imponerade av tillskottsprodukter med magnesium. De kombineras ofta med kalcium (i krita) och det gör tillskottsprodukterna värdelösa och endast ett slöseri med pengar.

Mer och i rätt balans
Finns det några hästar som har en högre risk för magnesiumbrist? "Ja, sjuka hästar med diarré eller hästar som svettas mycket, är mer känsliga för en brist. Även hästar som får mycket salt kommer att ha brist snabbare eftersom saltet lämnar kroppen genom urinen tillsammans med magnesium i kroppen "förklara Vincent Hinnen.

Vad kan du göra som hästägare för att förhindra att din häst inte får en brist?
Var noga med din häst får rätt mängd och ranson av kalcium och magnesium. Grovfodret kan inte ensamt göra detta. Du måste komplettera med ett balanserat kraftfoder.

Kees Kali tillägger: "Det är inte så svårt. Titta på innehållet på foderpåsen, där hittar du mängden. Det är också bra råd att ta ett blodprov för att testa om magnesium nivåerna är normala, regelbundet "Slutligen råder Vincent Hinnen:" Kolla kalcium / magnesium förhållande i koncentrat. Rätt förhållande bör vara ca 5:2´.

De flesta sportfoder har ett förhållandet på 5:1 och det är för mycket kalcium i förhållande till magnesium.

Sammanfattning: Mer magnesium är ett krav, men det är bara effektivt om kalcium / magnesium förhållande är korrekt.


Nu kollade jag såklart upp mina mineralfoder, och de ligger på ett värde av 5:3 båda två.

 

Och enligt beräkningarna som jag har gjort så ska inte Heddan ligga i ngn riskzon. Men, intressant läsning.   

 

Men så måste jag ju som alltid kolla om ngn skriver motsatsen med.


Jenny Redgård är utbildad husdjursagronom vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. De senaste 10 åren har hon engagerat sig i att hjälpa privatpersoner med frågor rörande hästutfodring.


Hon säger så här:

Magnesium (Mg) behövs för skelettets utveckling och därför återfinner man cirka 60 procent av kroppens Mg-innehåll i skelettet. Mg behövs också för funktionen av nerver och muskler.

Ofta täcks hela Mg-behovet av övriga fodermedel i foderstaten för hästar som inte tränas hårt eller är dräktiga. Men om vallfodret innehåller låga mångder Mg kan ibland tillskott behövas. Mg-brist kan leda till att hästen blir mer reaktionsbenägen och upplevs som nervigare.

De studier som är gjorda tyder dock inte på att ett överskott av Mg skulle ha en lugnande inverkan på nervösa hästar. Ett överskott av Mg som kommer av att till exempel vallfodret är Mg-rikt är helt ofarligt.

Att överutfodra med Mg-tillskott rekomenderas däremot inte, bäst är om man låter analysera vallfodret så att man vet om det finns ett behov av tillskott.


Ja, hur man än vrider och vänder sig så har man arselet bak..  

Av Jossan - 14 mars 2011 08:10

Jag skickade just iväg min CD-skiva med intervjuer. Och mina enkäter med svar och diagram for iväg igår, så nu ska jag bara vänta till fredag, och se om det är ngt som ska ändras på.. Men jag hoppas och tror att jag har fått med allt, och om jag inte har det så är det bara små ändringar som ska göras.


Om ni visste hur lättad jag känner mig...


Bara en nivå kvar nu..

Av Jossan - 13 mars 2011 21:39

Varför undrar ni?


Jo, i turordning:

 • Stefan kom försent, då mötet han var på drog ut på tiden.
 • Vi var också sena, och kom in precis när filmen (Rango) började.
 • Började med att välta ut lilla popcorn asken, hälften for ut.
 • Tor blev kissnödig. Markus ville följa med. Stökade oss ut..
 • Ungarna kissade, tvättade händerna. Medans jag hjälper lille M så försvinner Tor bakom ryggen på mig. Jag börjar att leta på toaletten. Ingen där.
 • Kommer tillbaka till Stefan. Ingen Tor. Lämnar Markus där och fortsätter att leta.
 • Markus får panik för att jag har gått, börjar skrika i biosalongen. (Yeah, alla älskar oss..)
 • Jag springer tillbaka till Toaletten, ingen Tor, kommer ut vid ingången till alla salonger igen, och ser min lille Tor komma springandes/gråtandes/hulkandes ut ur fel salong,,
 • Får en fullkomligt hysterisk liten plutt att trösta. Han skulle ju bara gå till pappa, men han förstår att det hade varit bra om han hade sagt till först..
 • Tillbaka in på bion, Tor i mitt knä. Markus bestämmer sig för att han har tröttnat, han och maken får gå ut igen..
 • Rasmus blir pinknödig...
 • Filmen tar slut..

Ja, avkopplande söndag va...

Av Jossan - 13 mars 2011 07:53

Eller så var det bara Markus som väckte mig prick klockan 7:00.. Och då ville han leka, och mamma skulle minsann vara delaktig, vare sig hon sov eller ej.. Nåja. Han var snäll, och till slut så vaknade jag av alla pussar och : Jag älskar dig, mamma. Kan du bära ner mig??


Så nu sitter jag här och äter min frukost, medans Markus verkar ha kommit på att det inte dög med mig som sällskap, utan nu väcker Rasmus istället..


Maken är ute och långdistansar, och när han kommer hem ska Markus iväg och testa Bollkul med barn i hans ålder och året yngre. Då passar jag och de stora grabbarna på att åka till farmor och hälsa på, och därefter farfar. För klockan 13:00 så ska Maken iväg på nästa möte, och då måste jag ha hunnit hem för att ta hand om Markus med. Då ska jag ta itu med det sista av mitt arbete, medans barnen får leka. Efter klockan 15 så sticker jag ut till Heddan, och sedan siktar jag faktiskt på att hinna med ett biobesök med Rasmus och Tor i kväll. (För det har jag lovat dem i något sinnessvagt tillstånd..)


Och sedan? Ja, då är helgen så slut som den kan bli... Och för att citera Christer Björkman: I morgon är en annan dag....

Av Jossan - 12 mars 2011 21:18

I dag for vi, ett gäng glada brudar, för att se Kyra i Täby ridcenters ridhus.


Kyra gjorde det hela super. Jättelärorikt, och jag vill ge henne en eloge för att hon är så bra på att förklara.


Kristian von Krusenstierna får nog inte höra varje dag att han sitter som en amöba i sadeln.. Stackaren.. Och en annan tycker ju att de är supervassa ryttare.. Tänk om man kunde få rida för Kyra. Och på en häst som Charleston..  Fast Kristians unghäst var ännu snyggare..


Nu börjar jag att ladda för nästa månads resa, trippen ner till Stuteri Pepino PRE. Och då ska minsann kameran vara med och laddad till max! Plånboken med, förhoppningsvis, eftersom vi åker till och bor i Ullared också..Av Jossan - 11 mars 2011 22:35

Med den nya sadeln alltså. Den klämmer inte ngnstans nu, och den ligger perfekt i förhållande till hur jag har tendens att sitta. (Och på henne med förstås.) Men, jag testar att skritta med den en kort sväng i morgon, för att se hur den ligger vid rörelse med. Men det är klart den sadel som legat bäst på henne under våra två år tillsammans, och ett antal provade sadlar..


I övrigt blev det bara borstning och maggos idag. (Läs: Mag-gos..) Det är en mycket nöjd Heddan som befinner sig i Hubbo nu. Hon äter, och har så gjort hela långa vintern. Och hon äter allt, men, hon skulle kunna klara sig utan mineraler, tycker hon. Men det tycker inte jag. Så, vill hon ha havre så får hon vackert äta mineralerna med..


Spånar lite nu på hur jag ska göra med hennes skor. Blir antagligen så att hovis tar av bak vid nästa skoning, och så tar jag av fram efter ett par veckor till, när det börjar att dra ihop sig. Och så håller vi tummarna för att inga bölder ska komma.. Men jag vågar inte ha skor när fölis ska komma.. Tänk om..


Det är inte lång tid kvar nu, så värme, kom!!

Presentation


Välkommen hit!

Kul att just du hittade till oss. Här kan du läsa om allt som rör min häst, lite om min familj och en hel del ur min vardag. Och du.. Glöm inte att lämna en signatur i bloggen. :)

Om oss:

 

 

Josefine Nordberg Karlsson

 

 

Josefine heter alltså jag, kallas till vardags för Jossan, utom i arbetet, där jag rakt av är Josefine. Är född 1979. Har varit hästintresserad hela livet, fick som 11åring min första ponny, och efter det har det fortlöpt sas. För några år sedan lade jag tävlingsnerverna på hyllan, och beslöt mig för att ta ngr års semester från det livet.

 

Jag har hur som helst en familj också: Maken, och tre underbara grabbar. Det är Rasmus - 00, Tor -05 och Markus -07. De gör mitt liv värt att leva, och de gör mig lycklig varenda dag!

 

Min häst heter Catch the Cat, ett engelskt fullblod efter Mr Wells - Leader of the Pack. Född 2011-05-06. Jag köpte honom från Anna-Karin Louie-Ying i november 2012. Han är en fantastisk häst som gör mig glad varenda dag!

     

         

   

  

 

Mina änglar:

Heavenly Dreams "Heddan"

2003-2012

 

 

      

Heddan somnade in den 17 april 2012, och jag kommer aldrig att glömma henne..   

 

 Quimero, hennes enda avkomma, skulle alltid finnas kvar hos mig, en stor och rejäl kille som jag hoppades mycket på som allround häst och livstidsvän... 

 

  Quimero

f 20110528

E: Galope P

U: Heavenly Dreams

 

 

 

Quimero blev hastigt sjuk under november månad 2012. Det visade sig vara så att han hade stora förändringar på framförallt 7:e nackkotan, med största sannolikhet orsakat av virus som han utsattes för under sina första levnadsmånader. Med honom försvann även mitt finaste minne av Heddan, och sorgen blev dubbel.. 

 

I mitt hjärta finns ett rum
som bara är för dig.
Och var jag än tar plats
så finns du här hos mig.

 Gästbok

Arkiv

Kategorier

Besöksstatistik

Länkar

Senaste inläggen

En tillbakablick

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16
17
18 19
20
21
22
23
24
25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Vädret hos oss

Väder Västerås

RSS

Fråga oss!

6 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ himmelskadrommar med Blogkeen
Följ himmelskadrommar med Bloglovin'

Följ oss

Follow on Bloglovin

Följ oss

Follow on Bloglovin

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se