himmelskadrommar

Direktlänk till inlägg 25 april 2011

Jag fick frågan igår igen.

Av Jossan - 25 april 2011 09:46

Om hur jag har tänkt i mitt val av hingst. Jo, jag vet att det för många kan te sig mkt märkligt, att jag har gjort det val som jag har gjort. Så jag staplar upp det så här:


Jag har valt Galope P för att han:

  • Har den kroppsbyggnad som jag önskar att Heddan hade mer utav. Jag vill komplettera upp hennes brister. Precis som vilket sto som helst som betäcks, så har jag kollat vad hon saknar, och försökt att komplettera upp det. Det har inte alls ngt att göra med att jag inte är nöjd med min häst, utan att jag helt enkelt vill ha en ÄNNU BÄTTRE individ. Det vill väl alla?
  • Han har en bra galopp.
  • Han är stor, de flesta PRE-individerna är betydligt lägre, och eftersom jag hoppas på en häst på 167+, så väljer jag en hingst som är högre än så.
  • Jag gillar temperamentet på honom. Nu har jag sett honom live två gånger, och det blir bara mer och mer positivt.

Jag har valt att avla på Heddan för att:

  • Hon är den trevligaste häst jag någonsin har haft. Bra i psyket att hantera, alltid arbetsvillig.
  • Hon är en av få hästar som jag nu kan rida utan att få ont i min whiplashskada. Och eftersom att PRE hästar också rör sig mjukt, så hoppas jag att avkomman ska passa mig lika bra.
  • Fölet ska bli min häst. Ingen annans. Den kommer inte att säljas, utan ska stanna i min ägo hela livet.

Jag vet att de flesta anser att man ska prestationsavla. Jag är helt med på det i de flesta fall. Men, det finns flera men, men jag använder mig av det som passar MIG: Jag kan inte rida hästar med för starka rörelser längre. Är de dessutom hängande i handen, pullar eller bara starka, så får jag gruvligt ont efter ett pass. Ge upp ridningen? Nehej, tänker jag inte alls göra. Jag är fullständigt nöjd med mitt val. Heddan har skänkt mig massor av glädje under dessa år.


Det jag således hoppas på, är en psykiskt trevlig individ, som har mer bärkraft än Heddan, rör sig mjukt och som blir lagom till mig storleksmässigt. Dvs, inte under 160.. Och helst runt 167..


För er som nu sitter och tänker: Så nöjd med sin häst kan hon ju ändå inte vara, nu när hon väljer en helt annan ras att betäcka med, så undrar jag om alla som betäcker sina ston inte är nöjda med sina hästar? Eller väljer de alltid hingstar som har precis samma svagheter som deras ston?


Jag fick nämligen frågan igår vilken häst jag hade valt till mitt fina sto. Och det var helt ok när jag svarade. Sedan kom frågan vad jag gör med mitt sto till vardags, om jag hoppar eller rider dressyr. Den frågan besvarar jag alltid med att Heddan är min hobbyhäst. Vi rider både i naturen, dressyrar och hoppar, vad som vi nu känner för den dagen. Men vi har inga stora visioner om att vi ska ut på banorna och sopa dem, i ngn kategori. För hon är ju en fd travare.


Minerna på dem jag pratade med ändrades genast. Min fina häst var nu ingen fin häst. Hon var ju en TRAVARE...

Då kom frågan: Hur har du tänkt i den kombinationen?? Jag svarade hur jag tänkt, och efter lite om och men så konstaterades det att hon ändå var fin.. Och att hon ju faktiskt inte alls såg ut som en travare.


Fast det gör hon ju. Om hon skulle sättas framför en vagn, i full travutrustning, så är hon en tvättäkta travare. Men de flesta har inte sett en fin travare med ridmuskler förr.


Så jag vill ge er några exempel här:


Min kusins Bus.

 

http://minfux.blogg.se Josefine Freed och hennes Bellie


http://qodrofenia.bloggplatsen.se Q och hennes Knas och Mellis.


Och sedan vill jag länka till två bilder som Sara har på korsningar av det slag som jag nu har valt att skapa:

http://www.pepinopre.com/C125729F005469E0/0/C685DF5D72DF65DCC12574D70038E1D3/$FILE/Lopez%20y%20guerra.jpg


http://www.pepinopre.com/C125729F005469E0/0/5AFDDEC7BBD3A927C1257586006E5F92/$FILE/Hingstvisning%202009%20041liten.jpg


Bägge bilderna är på unghästar.Hur som helst. Avel är alltid riskabelt. Två av de bästa individerna kan tillverka en medioker eller sjuklig avkomma. Det är ett riskspel. Men det kan bli en högvinst med. Och jag hoppas på att min vinst kommer att passa mig perfekt.Min fina tjej

         

Galope P

          
ANNONS
 
Josefine m. ridtravaren Bellie

Josefine m. ridtravaren Bellie

25 april 2011 15:17

Jag tror fölis kommer bli jättefin och bra! :) du har en jättebra tanke bakom de hela.

De är sant, många har ju fördomar för att dom aldrig fått chansen att se en välmusklad travare. Det är faktist inte så konstigt tkr jag, så jag kan förstå dom som har fördomar. Men folk kommer att bli mer och mer öppna för travare när dom får se hur fina dom kan bli. :-) tror iaf jag! Jag hopptränar i grupp för en ganska känd tränare och jag kan säga att hon blev riktigt förvånad när B var en travare, och hon sa att hon inte gillar travare egentligen, men B är jättefin. Och de tror jag BARA är för att hon sett domhär misslyckade exemplen som faktist börjar försvinna, tror jag. :)

http://minfux.blogg.se

 
Tina

Tina

25 april 2011 21:18

Hej Jossan.

Mitt namn är Tina. Det är jag som har gjort den understa korsningen Precious Angel. Och har även gjort en helbror till henne.

Jag håller nu på en renrasig avel, men ångra inte en enda dag att jag gjorde korsningarna. Jag hade samma mål som dig men ibland blir det inte som tänkt... Både Ängla och Uffe är sälda och dom skänker sina nya ägare massor med glädje. Ängla är nu 4 år i år och en mkt snygg häst! Lätt för att sätta under sig och har en fantastik galopp.

Ska bli väldigt spännande att se Heddans föl eftersom jag själv redan har fått en Galope bebis och väntar på nr 2:)

Lycka till och va stolt!

Vänligen Tina

http://lightningpre.bloggplatsen.se

Jossan

25 april 2011 21:30

Hejsan Tina.

Jag har minsann varit inne och kikat på din sida. En underbar Galope-bebis har du fått, jättefin!!

Jag läser Saras blogg varenda dag, i väntan på att nästa fölunge ska komma, det är nästan lika spännande som att "min" egen ska komma. :)

Jätteroligt att höra om dina korsningar, och jag såg bilderna på Ängla i Saras blogg för ungefär ett år sedan. Hon ser supertrevlig ut, och det blir spännande att se om hon kommer ut och visar upp sig på ngn bana i framtiden. (Hittade inga resultat via google när jag sökte, men tänkte att hon ju bara är "barnet" än.)

Tusen tack för ditt stöd och dina lyckönskningar, jag känner varenda dag när jag står med handen mot Heddans mage, att detta, det är mitt val, och det känns helt rätt. :)

Vänliga hälsningar Jossan

 
Ann

Ann

25 april 2011 22:36

Jag tror att du kommer att få en jättefin fölis, fast det vet du ju redan!
Trist när man måste försvara sina val och varför man gör saker...

kram på dig!

http://annrosdahl.bloggplatsen.se

Jossan

26 april 2011 07:24

Tack Ann! :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jossan - 25 oktober 2019 22:44

Jahapp. Swish, så for oktober förbi. Leran har kommit. Regnet med... och så hovböld som ett brev på posten. Eller ja, nu är jag kanske orättvis, för det är första gången som vi besväras av det. Men trist ändå. Och synd om Calle. Det har inneburit box...

Av Jossan - 25 september 2019 21:15

Jojo. Nog fanns det fynd alltid. Men inget är ju quickfix. Testade att rida första gången igår, och efter att ha fått facit i hand idag, så gick det bajs igår eftersom han har vuxit ur sin sadel, IGEN, och bra idag eftersom jag red barbacka. Jaja. ...

Av Jossan - 14 september 2019 18:36


Skritt är bra, det är välgörande för kroppen. Och vi kommer att skritta ett tag, för på torsdag kommer ET och ska kolla igenom Calle. Men man kan göra mycket i skritt. Tömköra, rida ut, mjuka upp kroppen och vissa dagar även skritta utan utrustning i...

Av Jossan - 11 september 2019 22:45

Hela sommaren har han gått som en klocka. Och så, för ca två veckor sedan, började han kännas lite annorlunda. Lite trött, inte samma bjudning. Gav lite mer massage, ngn vilodag och hoppades att pigge Calle skulle komma tillbaka. Men nej. Så dressyrs...

Av Jossan - 1 september 2019 18:12


Två dressyrklasser är vi anmälda till inom kort. Två LB:3or. Vi har ridit det programmet förr, och det passar oss egentligen inte alls, men eftersom ryttaren har lite svårt att lära in nytt så krånglar vi inte till det utan kör på. Så denna vecka...

Presentation


Välkommen hit!

Kul att just du hittade till oss. Här kan du läsa om allt som rör min häst, lite om min familj och en hel del ur min vardag. Och du.. Glöm inte att lämna en signatur i bloggen. :)

Om oss:

 

 

Josefine Nordberg Karlsson

 

 

Josefine heter alltså jag, kallas till vardags för Jossan, utom i arbetet, där jag rakt av är Josefine. Är född 1979. Har varit hästintresserad hela livet, fick som 11åring min första ponny, och efter det har det fortlöpt sas. För några år sedan lade jag tävlingsnerverna på hyllan, och beslöt mig för att ta ngr års semester från det livet.

 

Jag har hur som helst en familj också: Maken, och tre underbara grabbar. Det är Rasmus - 00, Tor -05 och Markus -07. De gör mitt liv värt att leva, och de gör mig lycklig varenda dag!

 

Min häst heter Catch the Cat, ett engelskt fullblod efter Mr Wells - Leader of the Pack. Född 2011-05-06. Jag köpte honom från Anna-Karin Louie-Ying i november 2012. Han är en fantastisk häst som gör mig glad varenda dag!

     

         

   

  

 

Mina änglar:

Heavenly Dreams "Heddan"

2003-2012

 

 

      

Heddan somnade in den 17 april 2012, och jag kommer aldrig att glömma henne..   

 

 Quimero, hennes enda avkomma, skulle alltid finnas kvar hos mig, en stor och rejäl kille som jag hoppades mycket på som allround häst och livstidsvän... 

 

  Quimero

f 20110528

E: Galope P

U: Heavenly Dreams

 

 

 

Quimero blev hastigt sjuk under november månad 2012. Det visade sig vara så att han hade stora förändringar på framförallt 7:e nackkotan, med största sannolikhet orsakat av virus som han utsattes för under sina första levnadsmånader. Med honom försvann även mitt finaste minne av Heddan, och sorgen blev dubbel.. 

 

I mitt hjärta finns ett rum
som bara är för dig.
Och var jag än tar plats
så finns du här hos mig.

 Gästbok

Arkiv

Kategorier

Besöksstatistik

Länkar

Senaste inläggen

En tillbakablick

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4 5
6
7 8
9
10
11
12 13 14 15 16 17
18
19 20 21 22 23 24
25 26
27
28 29 30
<<< April 2011 >>>

Vädret hos oss

Väder Västerås

RSS

Fråga oss!

6 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ himmelskadrommar med Blogkeen
Följ himmelskadrommar med Bloglovin'

Följ oss

Follow on Bloglovin

Följ oss

Follow on Bloglovin

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se