himmelskadrommar

Alla inlägg under maj 2013

Av Jossan - 16 maj 2013 18:46

Det gick mycket bättre än väntat! Jag sprang längre än loppet och hade krafter kvar på slutet. Gick ut väääääldigt lugnt i början, men kunde öka på slutet. Nu blir det två kortpass på lördag och måndag. Sedan ska jag ta mig 17 vara i form på onsdag.

Nu: extra stretch av ryggslut...

ANNONS
Av Jossan - 16 maj 2013 17:19

Idag gjorde jag det. Jag selade Calle, spände för honom för rockarden, ledde en åttvolt runt så att han fick känna på trycket från rockarden åt bägge håll. Sedan tog jag tömmarna, och så körde jag honom runt i paddan. Volter, åttvolter och på fyrkanten.

Det gick som en dans. Stolt? Det kan ni ge er på! Vagnen bryr han sig inte alls om, och idag var han följsammare än någonsin för bettet. Såååååååå roligt! Det har jag levt på hela dagen!

Nu ska jag ut och springa. Sista långrepet innan loppet. Håll tummarna för mig! Tjohej!

ANNONS
Av Jossan - 15 maj 2013 22:22

Så gott att man inte ens slutar äta bär man ska pinka..

Av Jossan - 15 maj 2013 21:53

Det är tufft nu.. Jag är mer vilsen i kolan än någonsin, och det vill inte säga LITE!!! 
På mindre än en vecka har jag:
Glömt Moa.
Låst Tor ute efter skolan. 
Haft Rasmus urväxta jacka en halv dag utan att inse det..
Åkt till fel skola för att skriva in mig... 

 

Då är det skönt att komma ut till stallet och breaka lite. Tömkörde en jättefin Calle först idag. Han skötte sig strålande! Helt otroligt så snabbt han lär sig. Klockren idag! Både i skogen och i paddan.

 

Sedan blev det beta av. Det var viss gott. Ska nog göra ett extra inlägg med massa bilder från mobilen sedan.. Hahaha. Söthästen! Det första gräset verkar vara gudomligt gott! Och hur gott luktar inte hästen efter? Underbara sommardoft!!!

Av Jossan - 13 maj 2013 19:45

Idag blev det lastträning i "nya" transporten, följt av arbete i töm. Efter tre dagars korta med strukturerade pass med bett så kunde jag idag till och med dubbellongera Calle. Ja, hela tio minuter höll vi på och tömkörde/dubbellongerade idag. Gick långt över förväntan, med tanke på hur han backat undan bettet tidigare. Idag såg det riktigt bra ut! Tjohoo!

Avmaskning blev det idag med i vår hage. Calle var så duktig men tyckte att jag var såååå dum som gav honom något så vidrigt.. Tur att det är 13 veckor till nästa spruta.. Hehe..

Har absolut noll energi annars för tillfället. Hoppas att den kommer åter snart. I morgon blir det två varv i spåret efter tre vilodagar. Men min höft och ischiasnerv behövde ett litet break. Nu känns allt bra, och hade det inte varit för att jag och småttingarna är ensamma ikväll så hade jag sprungit redan nu.

Men nya tag i morgon! :)

Bild på lyxhästen med massagepadden!

Av Jossan - 12 maj 2013 20:07

Trött som 17.

Summerar den kort:
Treårstest, Stockholmstripp, Bruce Springsteen konsert, lastträning och tränat med inverkan i bettet på Calle.

Ligger nu i soffan som en val på torra land. Orkar inte masa mig i säng.. Ska försöka orka kolla på en film, men det är tveksamt om det går.

Ujujuj.. Jag börjar nog bli gammal.. ;)

Av Jossan - 10 maj 2013 14:57

Idag har Calle dragit rockarden utan ledare. Han var inte helt med på det hela. Men det positiva med hela situationen är att bromsen fungerar. Den fungerar så pass utmärkt att han knappt rör sig... Och det är inte rockarden han stör sig på, utan styrkommandot.


Nåja. Det gick. Får träna lite mer på att han ska vänja sig med inverkan från bettet. Sedan går det nog som ett rinnande vatten. :)

Duktiga killen!!

Av Jossan - 9 maj 2013 12:53

När man skriver i en blogg så utsätter man sig ju för allmänhetens vrede likväl som man kan få nya vänner att prata och diskutera med. Då och då dyker det dock upp en del mindre trevliga inlägg. Det roliga med dessa inlägg är att de alltid är anonyma.. Det känns ganska så hopplöst att föra en diskussion med "ett spöke", så därför väljer jag att ta bort anonyma inlägg som vill ha diskussioner kring rätt och fel angående hästar och hantering av dessa. Däremot tar jag gärna råd och tips, konstruktiv kritik från personer som jag VET har erfarenhet av det som vi diskuterar. Det finns så många förstå-sig-påare inom hästvärlden, men enligt min uppfattning är världen inte antingen svart eller vit, det finns många gråzoner. Och lika lite som att alla människor är likadana är alla hästar stöpta i samma form. 


Hur som helst, eftersom ett "spöke" har lämnat sina åsikter angående vår inkörning så kan jag svara på detta öppet inför alla som läser bloggen.


Jag vet, efter den dagliga kontakten som jag har haft med Calle nu under det sista halvåret, att han är tryggare med mig vid sidan än med mig bakom sig. Därför har vi fortsatt att träna på tömkörning utan vagn snarare än med vagn, då jag anser att det är av stor vikt att en häst ska slippa stressen med två nya saker när den ska befästa något nytt. Det finns säkert många som ser annorlunda på saken. Allt beror ju på hur man har valt att jobba med sin häst. Hur som helst. Om Calle skulle få panik och kasta sig för att han blir rädd för vagnen, så anser jag att jag har mycket större chans att lugna honom om jag är bredvid honom, än om jag är bakom honom. Jag har även större chans att snabbt kunna lossa vagnen från balsnörena som vagnen är fäst i (för att den ska kunna lossna om olyckan är framme..). Första gångerna som vi har arbetat på detta vis har vi varit tre personer som har hjälpts åt att leda honom med skakelsläpa. Sedan har vi varit två. Och efter ett stort antal tillfällen av denna övning har person nummer två som lett honom kopplat loss och tagit över rollen som filmare, men alltid befunnit sig så pass nära att personen kan rycka in OM något skulle hända. I morgon är det återigen dags att ta ett steg i inkörningen. Då kommer den person som har störst erfarenhet av inkörning tillbaka och ska hålla tömmarna medan jag leder. Kanske kan vi då knäppa lös en stund. Kanske inte. Det är helt upp till hur Calle reagerar på situationen som avgör det. Och det är inget som vi kan planera in idag. Vi kan ha mål, men man måste vara flexibel och ändra målet för dagen om något inte verkar stämma.


Självklart är det alltid önskvärt att vara flera personer när man ska lära hästar med något nytt. Men vissa delar av träningen kan vara bättre att vänja in hästen med flera gånger, och det är inte alltid så att man har folk att tillgå till denna hjälp så ofta som det är önskvärt. Jag tränar hellre min häst ofta och korta stunder, än att pressa honom maximalt en gång i veckan när det finns flera som kan hjälpa. Just Calle blir lugnare av upprepningar. Så vi repeterar. Ofta. Och korta stunder.


Vi tränar även andra saker för att han ska bli så säker som möjligt sedan. Vi går utmed lagom trafikerade vägar. Vi går förbi hagar med hästar som far som tokar. Vi kollar på presenningar som fladdrar, går över dem och kryper inunder dem. Allt för att han ska bli så trygg som möjligt och förstå att han är trygg med mig. Det finns de som tycker att jag är skitlöjlig. Jag vet det. Men det struntar jag i. För det här är mitt sätt, och det fungerar för mig. Jag tvingar inte på någon annan mitt sätt. Men om någon frågar så berättar jag gärna om varför jag gör så här. 


Tyvärr får man sällan frågan om varför man gör på ett visst sätt i hästvärlden. Man får oftast bara höra att man gör fel, för att man gör annorlunda än den personen. Men faktum är att tiderna förändras och att mer och mer fakta uppkommer angående hästars inlärning. T.ex så utkom Hippson med en intressant studie för en tid sedan: http://www.hippson.se/artikelarkivet/forskning/forskningskollen-beloning-gav-tydliga-resultat.htm


Och eftersom den här metoden verkar fungera för oss, så kommer vi att fortsätta med den, tills dess att ett ännu bättre alternativ uppkommer. 


(Men om någon har lust att komma ut till mig och assistera ett par gånger i veckan så är ni hjärtans välkomna. Det är ALLTID bra att ha ett par extra händer till hands, det är inget som jag tackar nej till! Tvärtom. Bra att ha extra hjälp när man tränar lastning med.)


Klick-klick. 


Presentation


Välkommen hit!

Kul att just du hittade till oss. Här kan du läsa om allt som rör min häst, lite om min familj och en hel del ur min vardag. Och du.. Glöm inte att lämna en signatur i bloggen. :)

Om oss:

 

 

Josefine Nordberg Karlsson

 

 

Josefine heter alltså jag, kallas till vardags för Jossan, utom i arbetet, där jag rakt av är Josefine. Är född 1979. Har varit hästintresserad hela livet, fick som 11åring min första ponny, och efter det har det fortlöpt sas. För några år sedan lade jag tävlingsnerverna på hyllan, och beslöt mig för att ta ngr års semester från det livet.

 

Jag har hur som helst en familj också: Maken, och tre underbara grabbar. Det är Rasmus - 00, Tor -05 och Markus -07. De gör mitt liv värt att leva, och de gör mig lycklig varenda dag!

 

Min häst heter Catch the Cat, ett engelskt fullblod efter Mr Wells - Leader of the Pack. Född 2011-05-06. Jag köpte honom från Anna-Karin Louie-Ying i november 2012. Han är en fantastisk häst som gör mig glad varenda dag!

     

         

   

  

 

Mina änglar:

Heavenly Dreams "Heddan"

2003-2012

 

 

      

Heddan somnade in den 17 april 2012, och jag kommer aldrig att glömma henne..   

 

 Quimero, hennes enda avkomma, skulle alltid finnas kvar hos mig, en stor och rejäl kille som jag hoppades mycket på som allround häst och livstidsvän... 

 

  Quimero

f 20110528

E: Galope P

U: Heavenly Dreams

 

 

 

Quimero blev hastigt sjuk under november månad 2012. Det visade sig vara så att han hade stora förändringar på framförallt 7:e nackkotan, med största sannolikhet orsakat av virus som han utsattes för under sina första levnadsmånader. Med honom försvann även mitt finaste minne av Heddan, och sorgen blev dubbel.. 

 

I mitt hjärta finns ett rum
som bara är för dig.
Och var jag än tar plats
så finns du här hos mig.

 Gästbok

Arkiv

Kategorier

Besöksstatistik

Länkar

Senaste inläggen

En tillbakablick

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7
8
9 10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20 21 22 23
24
25 26
27
28 29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Vädret hos oss

Väder Västerås

RSS

Fråga oss!

6 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ himmelskadrommar med Blogkeen
Följ himmelskadrommar med Bloglovin'

Följ oss

Follow on Bloglovin

Följ oss

Follow on Bloglovin

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se