himmelskadrommar

Alla inlägg under april 2012

Av Jossan - 14 april 2012 23:43

Tårarna bränner i ögonen
orden har slutat komma
timmarna lider mot den mörka natten
där ögon sluts
och drömmarna tar vid


En evighet, en kort sekund
sen blir allt tyst.

 

Hur många sorger orkar
en människa bära med sig
innan avgrunden öppnas?

 

Sammandragna dikter av Lars E Jönsson

 

Idag har det varit tungt. Vera kom för att säga adjö till Heddan, och allt känns plötsligt mera påtagligt. Jag trodde verkligen att jag hade gjort detta tillräckligt många gånger nu.. När är kvoten fylld?? Ibland vill jag bara packa ihop allt, sluta med hästar och börja med.. fotboll? Bandy? Knyppla? Men nej. Ett liv utan hästar är inte ett liv.


Heddan lämnar mig på tisdag. Jag kommer att vara med till slutet, som jag har varit med mina sista vänner som lämnat jordelivet. Det enda som jag undrar är hur 17 jag ska fixa att köra transporten tom hem igen.. Det kommer att bli många gråtstopp. Men den enda som jag vill ha med mig är min syster, som inte känner Heddan, och som förhoppningsvis kan hålla huvudet kallt när jag bryter samman.

 

 

 

ANNONS
Av Jossan - 13 april 2012 16:40

Fast även om det är skönt med helg så våndas jag för kommande tid.. Jag får helt enkelt försöka att sysselsätta mig med annat..


Tur att det finns en hel del att ta tag i både hemma och i stallet..ANNONS
Av Jossan - 12 april 2012 22:19

Tack, till alla er som tänker på oss just nu..


Det är jobbigt, och jag klarar inte av att prata så mycket om det. Gråter varje kväll, när jag sitter i min ensamhet och kollar på alla foton som jag har tagit på Heddan under dessa år.

Åh, det gör så ont i mig..  

           

             


Feels like it's only been a short while since I first met you,
but I've never had a friend like you
Soon you will be leaving me
And I don't know what to do
Your love and understanding
Have brought me a new hope
I wish that I could keep you here
Tied to me with a rope
Why do you have to leave me?
I ask with confusion and pain
Don't let me go back to feeling alone
When will I see you again?


Av Jossan - 12 april 2012 14:00

Efter ytterligare ett veterinärbesök med röntgen tidigare i veckan har jag nu fått Heddans hela diagnos på pränt av veterinär nr 2. Det har varit så mycket som har surrat i mitt huvud, att jag knappt har orkat att ta tag i den kommande biten. Men den är ofrånkomlig. Dock kändes det svårt att skriva, och jag orkade knappt med det.. Vi får se om ni orkar läsa..


Heddan har onormalt utnött ledbrosk vid bakre knäleden i höger sida, och ledvätskan såg inte bra ut. (knäledsartros) Det som den första veterinären kände i höger bakknä vid första kollen var, precis som hon trodde, pålagringar, förmodligen orsakade av både rörelsestörning men även pga av yttre våld. (Ex en omkulltrillning.)


Hur kom sig detta då? Man kan ju aldrig veta säkert, men efter att ha stött och blött fram och tillbaka, så har vi kommit fram till följande förklaringar:


Heddan rör sej mer än normalt i höfterna och  skruvar dessutom mycket i bakbenen, sätter in dem på
linje under magen med all vikt på utsidan hovarna och vrider sedan runt i två faser. Det vill säga; först en liten bit, och så ytterligare en bit med mera tryck i innan hon lyfter upp hoven.


Hon kompenserar dock upp sina onormala rörelser på ett sätt som gör att man upplever att hon rör sej "rent". Fast då är hon ju en häst med mer skjutkraft än bärkraft, så hon har alltid haft svårt för samling, och därav har vi inte fått fram den fulla elastisiteten i henne, då vi aldrig har varit i full träning egentligen. (Vi hann ju bara rida henne i ett år innan hon skulle bli dräktig, fick hovbölder och sedan gick med föl. Och under det året fick hon dessutom en släng lymfangit i, ja just det.. Höger bak..) Pga sitt rörelsemönster blir hon dock ballförskjuten på höger bak och högre på insidan. Utsidan av hoven är nästintill helt rak (Hovväggen) på grund av den stora belastningen där. Detta framkom extremt när hon gick oskodd medans Q gick vid hennes sida.  

Heddan har alltid haft mer eller mindre spänd rygg, särskilt högersidan bak vid länden har varit extremt utsatt. Hon har musklat sej dåligt i ryggen, har en svag överlinje och går gärna med sänkt rygg med bakbenen bakom sej.  Hon tappar ofta tårna i backen när hon lyfter bakbenen, både när hon är ouppvärmd men även efter en stunds arbete vilket tydligen är rätt vanligt just för artroser som gått relativt långt, och detta göra att hon gärna snubblar med bakbenen, vilket medför att hon sträcker den spända muskeln i ländryggen ytterligare, och får mer ont.


Vi vet inte om fölningen var droppen som fick bägaren att rinna över. Förmodligen var det så. Hon tappade alla muskler i bäckenbotten, och på så vis fick hennes, redan för sin ålder, slitna kropp en chans att verkligen ta ut svängarna vad gäller hennes problematik. Skadan skulle ändå ha visat sig så småningom, även utan fölning, men den påskyndade antagligen förloppet med ett par år. 


Det ursprungliga problemet sitter således antagligen i ländryggen, men har gått vidare till bakre knäleden på den högra sidan, vilket medför att hon avlastar bakdelen mer, och belastar framdelen såpass hårt att hon får sekundära skador på framkotorna. (Inflammationer) 


Men tanke på att hennes vridmoment har blivit så pass mycket sämre under de sista tre månaderna, så är det en pågående process just nu, och säkerligen inte den sista.


Jag har gjort valet att Heddan ska få somna in, innan hon får så ont att hon inte ens kan gå till och från hagen utan att lida av sina besvär. Hon visar redan nu tecken på att ha ont vissa dagar, jag märker det speciellt på att hon har börjat att sparka i boxväggen igen, mot allra bästa kompisen. Hon ska få somna som den fina häst som hon alltid har varit, pigg och glad, blank i sin päls, välmående och framförallt så vill jag att hon ska känna sig värdefull och betydelsefull in till sista andetaget.


Beslutet har varit oerhört svårt att fatta, och jag är så glad att jag har Q kvar hos mig. För trots att man när man skaffar ett djur vet att den dagen förmodligen kommer när man inte längre får ha dem hos sig, så känns det för den skull inte lättare när beslutet väl ska fattas.


Man känner sig helt enkelt som en skurk.
 Av Jossan - 11 april 2012 17:19

Lägga upp allt idag.. Jag ska skriva i ordning ngt i morgon och posta det då. Tills dess så får det bli ett litet blogguppehåll. Jag är helt enkelt inte alls på humör..   

Av Jossan - 10 april 2012 22:26

På flera sätt..


Började min dag tidigt. Hade stängning på jobbet, men jag hann iväg en sväng innan dess på det inbokade hemliga mötet. Var tillbaka och klar i tid, och med lite fler svar än tidigare, även om inte det gör att saken känns ett dugg bättre.


Jobbade sedan till 17:30, och när jag gick från jobbet så lyckades jag göra jordens praktvurpa. Jag halkade med huvudet upp och fötterna ner.. Hade lera in till trosorna. Inte jätteskönt för handlederna, som jag lyckades ta emot mig med. Ajajajaj.. Jag=klumpeduns.


Sedan for jag mot stallet igen. I morse jobbade jag under tidspress, och hann inte med ett dugg. Så mockning och foder och annat pyssel som det "vackra vädret" fört med sig fanns ju kvar.. Sedan hjälpte jag även P med Teitur igen. Idag blev det lite gymnastik över cavalletti, och det gick ju faktiskt himla bra, den dåliga dagen till trots. Fast vi såg ut som dränkta katter efteråt.


Ja. Sedan.. Jo, jag stod och kramade Heddan lite.. Eller mycket.. Berättade hur mycket hon betyder för mig. Ingen är som hon. En alldeles särskild individ, med många egna åsikter, och inte alltid enkel att få till arbete, men när man väl har lyckats, då finns det ingen som hon. Min Heddanloppa, som är så speciell. Som jag har varit med om så mycket med. Vilken resa jag har gjort med henne. En ny värld har öppnats. Jag önskar att den kunde få vara för evigt, den där stunden när jag kliar henne i manen, och hon snorfar tillbaka på min axel. Min fina svarta..

Av Jossan - 10 april 2012 07:22

             

Världens finaste rumpa!

 

 
Av Jossan - 9 april 2012 23:00


Idag, i februari, i januari, i december, i november, i oktober, i september, i augusti och i juli och juni. Fram och tillbaka från mörk till ljus.

                          

 

Presentation


Välkommen hit!

Kul att just du hittade till oss. Här kan du läsa om allt som rör min häst, lite om min familj och en hel del ur min vardag. Och du.. Glöm inte att lämna en signatur i bloggen. :)

Om oss:

 

 

Josefine Nordberg Karlsson

 

 

Josefine heter alltså jag, kallas till vardags för Jossan, utom i arbetet, där jag rakt av är Josefine. Är född 1979. Har varit hästintresserad hela livet, fick som 11åring min första ponny, och efter det har det fortlöpt sas. För några år sedan lade jag tävlingsnerverna på hyllan, och beslöt mig för att ta ngr års semester från det livet.

 

Jag har hur som helst en familj också: Maken, och tre underbara grabbar. Det är Rasmus - 00, Tor -05 och Markus -07. De gör mitt liv värt att leva, och de gör mig lycklig varenda dag!

 

Min häst heter Catch the Cat, ett engelskt fullblod efter Mr Wells - Leader of the Pack. Född 2011-05-06. Jag köpte honom från Anna-Karin Louie-Ying i november 2012. Han är en fantastisk häst som gör mig glad varenda dag!

     

         

   

  

 

Mina änglar:

Heavenly Dreams "Heddan"

2003-2012

 

 

      

Heddan somnade in den 17 april 2012, och jag kommer aldrig att glömma henne..   

 

 Quimero, hennes enda avkomma, skulle alltid finnas kvar hos mig, en stor och rejäl kille som jag hoppades mycket på som allround häst och livstidsvän... 

 

  Quimero

f 20110528

E: Galope P

U: Heavenly Dreams

 

 

 

Quimero blev hastigt sjuk under november månad 2012. Det visade sig vara så att han hade stora förändringar på framförallt 7:e nackkotan, med största sannolikhet orsakat av virus som han utsattes för under sina första levnadsmånader. Med honom försvann även mitt finaste minne av Heddan, och sorgen blev dubbel.. 

 

I mitt hjärta finns ett rum
som bara är för dig.
Och var jag än tar plats
så finns du här hos mig.

 Gästbok

Arkiv

Kategorier

Besöksstatistik

Länkar

Senaste inläggen

En tillbakablick

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4
5
6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Vädret hos oss

Väder Västerås

RSS

Fråga oss!

6 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ himmelskadrommar med Blogkeen
Följ himmelskadrommar med Bloglovin'

Följ oss

Follow on Bloglovin

Följ oss

Follow on Bloglovin

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se