himmelskadrommar

Alla inlägg under mars 2012

Av Jossan - 4 mars 2012 11:30

Jag har nu fixat hem test för att kunna se hur både Heddan och Q står sig i EPG. (Maskägg per gram träck.) Q ska jag testa nu i veckan, för det är snart dags för en avmaskning på honom igen, och Heddan ska jag testa om en månad.


Varför ska man avmaska föl så ofta som varannan månad då? Jo, de första tre avmaskningarna som man gör ska vara mot spolmask. Sedan kommer de vanliga avmaskningarna mot blodmask.


Spolmasken (Parascaris equorum)är vanlig hos föl och unghästar och hittas sällan på hästar över 2 år. På stuterier blir ofta alla föl infekterade med spolmask. Finns det däremot bara enstaka föl på en gård behöver fölet inte bli smittat. Vanligtvis börjar fölen utveckla immunitet redan vid sex månaders ålder. Spolmasken är hästens största inälvsmask. Den är vit, spolformad och blir vanligtvis 10-20 cm lång och ca 0,5 cm tjock.

Utvecklingen till infektionsduglig larv sker inuti ägget. Utvecklingen tar 10 dagar-6 veckor beroende på temperatur och fuktighet på betet. När hästen får i sig spolmaskäggen kläcks de i tarmen och de infektionsdugliga larverna kommer ut. Larverna tar sig igenom tarmväggen till ett blodkärl och förs med blodströmmen via levern till lungorna.  Här hostas larverna upp och sväljs ner i magen. Larverna utvecklas i tunntarmen till fullvuxna maskar. Livscykeln tar ca 3 månader.

De könsmogna maskarna har mycket hög fruktsamhet - en maskhona kan producera mer än en miljon ägg per dag. Spolmaskäggen tål både kyla och värme och kan överleva flera år i omgivningen.

En häst med spolmask kan få dålig aptit, nedsatt tillväxt, raggig päls och hängbuk. Symtomen beror på att de vuxna maskarna lever av tarminnehållet och suger i sig näringsämnen. Hästen kan också bli snorig och få hosta. Det beror på retningar i luftvägarna när larverna tar sig till lungorna. Stora mängder spolmask kan orsaka förstoppning fram för allt hos unga föl. Hästen kan även vara infekterad utan att visa tydliga symtom.


Man bör därför avmaska mot spolmask vid 8 och 16 veckors ålder, och
därefter varannan månad hela betessäsongen, och eventuellt lite till (på grund
av spolmaskrisken). Man kan avmaska varannan månad upp till ett års ålder, men
om man väljer att inte göra det, bör man i varje fall gärna avmaska i februari,
och därefter följer ettåringen samma program som angivits för vuxen häst.


Studie om spolmask, pdf fil.

http://ams.orbelon.com/slf/pdf/srpV0747002.pdf


Heddan låg sist på 100 EPG, och jag hoppas att hon inte har ökat på det mer. Q vet jag inte alls vart han ligger någonstans, men det ska bli MYCKET intressant att se.


Kan man se ett korrekt EPG innan det blir riktigt varmt?

Alla analyserna går att göra året runt, men perioderna för när det är mest
förekomst av olika maskarna kan variera lite.

Lämpliga tidpunkter för en del av analyserna kan vara:

Vår/försommar + höst - Grundanalys

Jan-feb - Grundanalys på hästar upp till 2 år

Dec-apr - Odling. Det går att se förekomst av stora blodmasken året runt, men om hästen smittats föregående sommar är det ungefär i Dec - April som smittan syns. Det går alltså att göra prov året runt, men under vintern går maskarna ner i aktivitet och
värdet kan bli något lägre. Det är endast en del av de små blodmaskarnas
larverna som går i vila, inhibition, men eftersom det är äggen man tittar efter
vid en undersökning så är det förekomsten av vuxna maskar som tolkas i ett
provsvar.


Jag använder mig av Equippo labs tester. Brukar få svar på 2 dygn, ibland på ett. Oerhört skönt att få veta hur hästen verkligen mår.ANNONS
Av Jossan - 4 mars 2012 10:02

Här kommer hela TVÅ bilder från ridpasset i lördags. Moa har fotat med sin mobil.

 


 
ANNONS
Av Jossan - 3 mars 2012 22:27

Klockan 16 var vi i Sätra brunn, Maken och jag. Vi började med att checka in, och sedan tog vi oss direkt till deras poolhus. Mycket folk var det, och vi ångbastade i nya ångbastun, simmade i deras vanliga pool och tog det bara lugnt. Bubbelpoolen satt det redan 8 (!!!!) stycken i, och jag är inte av den åsikten att det känns ok för mig att sitta i knät på främmande karlar iklädd bikini, så vi avstod från den..


Efter ca 2 timmar gav vi oss in i dusch och vanlig bastu, för att fixa oss till kvällens middag. Vi åt för- och varmrätt, och det var underbart gott! 10 poäng!!   Och så gott att dricka till detta.


Ganska tidigt var vi på rummet, och trots att det var tidigt så var jag helt slut.. Sov som en stock och vaknade kl 6:40, av att jag hade grymmisch ont i ryggen.. (Hade haft det på fredags morgonen med, men jag trodde att bad skulle råda bot på lite av det.. Ack så fel jag hade, uppenbarligen..)


Kom iaf igång snabbare än tidigare, och när vi ätit den gudomligt goda frukostbuffén, så begav vi oss till SPAanläggningen. Och vet ni vad!? Bubbelpoolen var tom! Så jag och Maken satt där helt solokvist i över en timme, och sedan kändes min rygg MYCKET bättre! Fantastiskt!!


Efter att vi hade varit och hämtat barnen hos mina föräldrar och fikat med dem, så for vi hem, och jag vidare ut till Heddan och Q ihop med Moa. Heddan tömkörde jag, och hon tycker att det är jättesvårt med extrabootsen på hoven, men hon försöker tappert. Hon såg riktigt fin ut de sista varven, och flyttade sig bra åt bägge håll!


Q borstade jag av MASSOR med vinterpäls från! Äntligen har den börjat att släppa!! Fantastiskt skönt!!


Och efter stallet så debuterade jag med SUSHI! (Rasmus älskar tydligen sushi, så jag gick med på att vara med och betala en köp 2-betala för 1. Men han gillade visst inte sushi ngt vidare. Han dog nästan av wasabin...  ) Jag tyckte att det var ok, men inget som jag kommer att känna sug efter. Fast kul att testa ngt nytt!


Nu är vi hemma och slappar efter att ha varit och inskaffat nya regnkläder till Markus. Den lilla kotten växer ur ALLT!! Blir galen!!Av Jossan - 3 mars 2012 22:22

Jag älskar alla årstider! Det finns ngt positivt att plocka fram hos dem alla! Ska jag nu hårddra det till hästandet, så är det dessa fördelar som jag främst tänker på:

Vår: Snö och is smälter undan och det går att börja att använda paddan igen. Det är lagom varmt och inga insekter irriterar hästarna!


Sommar: Betesgång och underbara långritter med bad!


Höst: STUBBÅKRAR!!!


Vinter: Snö att galoppträna i! Fantastiskt ridunderlag bara snön kommer!!! (I år var det lite snålt på den fronten..)

Av Jossan - 1 mars 2012 18:02

Det hade man verkligen idag! Solen sken, paddan var helt isfri, och tack vare att allo och Jennie ledde bort vattnet igår så är den nästan vattenfri med, iaf utmed spåret. Det är nära till riktig vår nu!


Moa var med till stallet idag, så vi startade med att fodra hästarna lunch, och sedan så fixade vi i ordning Heddan, hon fick massage och ordentligt med stretch idag. Och hon känns jättefin i ryggen nu, men jag inser att det kommer att ta ett tag för henne att orka bära sig på det nya sättet, hon är en gnutta ållik när man rider henne just nu..  Fast det gick hyfsat på slutet av turen. Och jag är jättenöjd med henne! Hon fungerar bättre och bättre på det raka bettet, och känns stark bakifrån när hon kommer igång.


På lördag blir det tömkörning igen, och så ett ridpass på söndag, innan tömkörningen på måndag. Pirr!

Av Jossan - 1 mars 2012 05:50

Ja. Jag tycker att det är jättesvårt att veta när man kan ta av täckena. Heddan är ju så, att om det regnar, och hon blir kall på ryggen, så får hon ont, eftersom hon står och spänner sig. Hon är en riktig fryslort, och skakar som ett asplöv när hon blir blöt. Men, jag har iaf plockat av henne innetäckena, så när som på nättäcket från BOT. Det ska hon ha åtminstone till på söndag, sedan är det dags för att vila från det i minst en vecka. Är det varmare då, så får hon kanske vara utan innetäcke, annars blir det bara ett nätt fleecetäcke på natten. Och hennes 100gramsfodrade utetäcke på ute, om det inte blir ännu varmare och strålande sol dagtid.

Jag önskar att jag hade möjlighet att täcka om dagtid, men tyvärr är det ju så att man inte alltid har den möjligheten. Och om man varken vill att hästen ska frysa eller svettas, ja, då får man en sådan här huvudbry..

Av Jossan - 1 mars 2012 05:40

Måste säga, det känns ALLTID värre att vakna tidigt och vara tvungen att gå upp, när hela övriga familjen ligger och sover i sina sängar..

Man är inte direkt supertaggad..


Hur som helst, idag ska Moa med ut till Hubbo. (Det bästa med att börja tidigt är ju såklart att sluta tidigt!) Heddan ska skrittas och travas lite idag, och jag hoppas att paddan ska ha tinat bra!


Ikväll har jag en massa övrigt på MÅSTE-listan, den med stora måste! Jag drar mig alltid för att göra det, men faktum är, jag MÅSTE!

Presentation


Välkommen hit!

Kul att just du hittade till oss. Här kan du läsa om allt som rör min häst, lite om min familj och en hel del ur min vardag. Och du.. Glöm inte att lämna en signatur i bloggen. :)

Om oss:

 

 

Josefine Nordberg Karlsson

 

 

Josefine heter alltså jag, kallas till vardags för Jossan, utom i arbetet, där jag rakt av är Josefine. Är född 1979. Har varit hästintresserad hela livet, fick som 11åring min första ponny, och efter det har det fortlöpt sas. För några år sedan lade jag tävlingsnerverna på hyllan, och beslöt mig för att ta ngr års semester från det livet.

 

Jag har hur som helst en familj också: Maken, och tre underbara grabbar. Det är Rasmus - 00, Tor -05 och Markus -07. De gör mitt liv värt att leva, och de gör mig lycklig varenda dag!

 

Min häst heter Catch the Cat, ett engelskt fullblod efter Mr Wells - Leader of the Pack. Född 2011-05-06. Jag köpte honom från Anna-Karin Louie-Ying i november 2012. Han är en fantastisk häst som gör mig glad varenda dag!

     

         

   

  

 

Mina änglar:

Heavenly Dreams "Heddan"

2003-2012

 

 

      

Heddan somnade in den 17 april 2012, och jag kommer aldrig att glömma henne..   

 

 Quimero, hennes enda avkomma, skulle alltid finnas kvar hos mig, en stor och rejäl kille som jag hoppades mycket på som allround häst och livstidsvän... 

 

  Quimero

f 20110528

E: Galope P

U: Heavenly Dreams

 

 

 

Quimero blev hastigt sjuk under november månad 2012. Det visade sig vara så att han hade stora förändringar på framförallt 7:e nackkotan, med största sannolikhet orsakat av virus som han utsattes för under sina första levnadsmånader. Med honom försvann även mitt finaste minne av Heddan, och sorgen blev dubbel.. 

 

I mitt hjärta finns ett rum
som bara är för dig.
Och var jag än tar plats
så finns du här hos mig.

 Gästbok

Arkiv

Kategorier

Besöksstatistik

Länkar

Senaste inläggen

En tillbakablick

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27
28
29 30 31
<<< Mars 2012 >>>

Vädret hos oss

Väder Västerås

RSS

Fråga oss!

6 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ himmelskadrommar med Blogkeen
Följ himmelskadrommar med Bloglovin'

Följ oss

Follow on Bloglovin

Följ oss

Follow on Bloglovin

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se