himmelskadrommar

Alla inlägg under oktober 2011

Av Jossan - 4 oktober 2011 17:45

Och för Heddan kommer det att räcka näringsmässigt om hon äter 15kg om dagen av det, för 2 kg lusern och 3hg sojamjöl. (Ja, och mineraler då.) Då behöver hon inga mer tillskott. Får hoppas att hon kan sätta i sig 15 kg.. De har ju fri tillgång, men man vet aldrig med den hästen.. Hon är iaf fin i hullet nu!

Av Jossan - 4 oktober 2011 07:21

Och hjälp vad svårt det är att komma upp ur sängen nu när det börjar att vara så mörkt ute.. Och så vet man att det inte är så himla varmt heller.. Nej.. Inget vidare...


Heddan har börjat att sätta lite päls, men det är inte alls ngn björnfäll..? Hon som brukar sätta en rejäl päls? Fast, jag kanske misstar mig på tiden.. Hon har aldrig klippts innan december, och den klippningen varar hela den kalla perioden sedan. Jag misstänker starkt att hon kommer att behöva klippas i år, efter att första ha gått i lösdriften, och sedan tas in på stall mitt i december.. För svettas när hon rids, det gör hon.


Heddan klipps alltid med halvklippning.
Då klipps hela hals- och bogpartiet samt frambenen till nedanför knäet. Från manken klipper du snett bakåt-nedåt mot ljumsken. All päls finns alltså kvar på rygg och bakben. Då behövs inget ländtäcke vid ridning och man skyddar hästens ömtåliga njurar och ryggparti från nerkylning. Fast det använder jag i alla fall.. För hon är så känslig i sin rygg, att jag inte vill att hon blir blöt heller. Och det fungerar bra.

 


I år ska jag dessutom testa mitt och Malins gemensamma inköp:

 


Malin har använt den på Bellton tidigare, med strålande resultat, och nu bestämde vi oss för att investera i en egen. Den kostar nämligen en hel del att hyra. Spännande att se om det ger ngt resultat även på Heddans rygg. (Kanske borde ta hem den och testa att lägga den på mig själv med??)


Nu är det dags för lite frukost, innan jobbet. Kan man hoppas på sol idag kanske?? Snälla.....




 

Av Jossan - 3 oktober 2011 21:10

Och då talar jag inte om den typen som man sätter i munnen på hästen.. Utan om det vidriga lilla krypet som landar på hästarna nu och kan driva dem från vett och sans!!


 

Kul kille va??? Ont som 17 gör den med..


Hämtat från Wikipedia:

Älgfluga, hjortfluga eller älglus (Lipoptena cervi) är en art av lusflugor (familjen Hippoboscidae). Flugan är en blodsugande parasit som främst lever på stora hjortdjur såsom älg, hjort och rådjur, men kan också förekomma på hästar.

Vuxna älgflugor är vanligen 5 till 7 millimeter långa. Arten är relativt ny i den nordiska faunan. De vuxna insekterna börjar söka värddjur efter kläckningen i augusti-oktober. Den till kroppsformen platta flugan landar på sitt värddjur och bryter av sina vingar för att leva resten av sitt liv på värddjuret. Därefter kryper den in i pälsen och suger blod. Den släpper sina larver till marken och dessa blir flugor på hösten. Den kan lätt ta miste på sina värddjur och människor, som även kan bli bitna, men den kan inte använda människoblod för sin utveckling. Flugorna tros inte bära med sig några farliga virussjukdomar; dock kan betten ge klåda och svullnad, och flugorna kan vara bärare av bakterien Bartonella schoenbuchensis, som kan ge upphov till hudinfektioner, även hos människor[1].

Älgflugan är svår att bli kvitt när den väl landat eftersom den är både flat, tjockhudad och försedd med rejäla klor på sina fötter som den kan hålla sig fast med. Den kilar snabbt in under kläderna och gömmer sig, och den är nästan omöjlig att slå ihjäl med handen. Hamnar den i håret kan det krävas en kam för att få bort den.


Ja, bara att utrusta sig med piggborstar och gnugga järnet vid misstanke då..

 

Av Jossan - 3 oktober 2011 16:48

Har jobbat nu.. Hämtat barnen, och så hem och fixa mat. Men om 50 minuter ska jag fara på möte igen, slutar 20:30. Blir bara en snabb kik av hästarna ikväll, ngt mer hinns icke med.


Pust...   



Av Jossan - 3 oktober 2011 08:19

Så finns det redan färdigt material att läsa, som berör allt från att förebygga skador till vilka försäkringar som man bör kolla att man har..

http://www3.ridsport.se/ImageVault/Images/id_340/ImageVaultHandler.aspx



Av Jossan - 3 oktober 2011 07:16

Min äldste son är inne på sitt 3:e par utebyxor för i år.. Och han kan inte hitta dem. Det är sådant som gör mig galen. Han har noll koll!!! Och nu fann han sina gamla.. Som var de första som han tappade bort.


I stallet tycker jag också att det är viktigt att vara noggrann. Tex. Inga grepar stående kvar i gången. Jag har sett en katt skada sig på en grep, och det är extremt lätt att en häst välter en grep och sedan kliver på den och skadar sig. (Nu för tiden har man ju mest plastgrepar, men dessa blir också väldigt vassa, speciellt om de går av.)


Skottkärror som har använts bör köras tillbaka på plats. Parkerar man dem dumt, så kan de göra så att man tex inte får ut hästarna fort nog om det börjar att brinna.. Och kommer en häst lös så kan den fastna i armarna på skottkärran, och göra sig illa. Därför bör kärran tömmas direkt efter mockning, och ställas tillbaka på sin plats.


Skräp och lösa prylar ska dit de hör hemma. Grimmor som ligger och skräpar kan hästarna fastna i. Och allt extra som hänger utgör faktiskt en brandrisk. Även damm är en brandfara, så därför är det jätteviktigt att hålla rent och snyggt i stallet.

I foldern nedan kan man läsa en plan mot brand i stall.

Brandsäkerhet i stall


Länken är lagad. :)

 

Av Jossan - 2 oktober 2011 19:15

Red Heddan idag. Hon känns ömfotad i början av passet, och det är bara att inse. Innan det blir ngr större turer behöver hon skor. Men hon måste först bli kvitt "bihanget" . "Bihanget" stod dock lika snällt i hagen idag som igår medans jag red. Han ska ha en eloge för att han är så jäkla snäll!


Jag testade ngr av övningarna som Sylve förespråkade igår, speciellt de som stärker och gymnastiserar bakdelen på hästen. Heddan missförstod i början, men på slutet kändes det riktigt bra, vi är på rätt väg! Totalt blev det en tur på ca 20 minuter. Är väldigt sugen på att rida ut en sväng med henne snart, men då måste jag försöka att fölis stannar kvar hos de andra i stohagen under tiden. Så om jag kan få ngn annan som rider Heddan, så kan jag hålla mig kvar i hagen med bäsen och de andra. I alla fall första gången. Så att man ser hur han tar det.

Av Jossan - 2 oktober 2011 18:28

Men ibland känns det som om jag inte når fram i tal riktigt.. Något som kan störa mig OFANTLIGT är att hur ofta jag än förklarar att Heddan inte på något vis är elak i hagen, utan bara vill vara ifred, så tror folk att hon äter andra hästar till frukost..


Så, ett par inflikar:

*Hon är inte lägst i rang i hagen som hon går i nu. Hon flyttar på Charlie, Tiffa, Cilla och "Häxan". Men övriga gänget flyr hon: Travstona, Siox (!) och Cara Mia. Hon kan se sur ut, hota, springa efter ett par steg, men hon ger sig direkt som den som är för nära har flyttat på sig.


* Hon har under tiden som jag har haft henne gått med ponnyer, unghästar, shirehästar, "vanliga" hästar. Hästar som har varit höga i rang och de som har varit låga i rang. Hon flyttar på dem som är ranglåga, och de högrangade flyttar på henne.


*Hon har varit en ypperlig mamma till sin fölunge, och jag tror att hon har växt med att dels få honom, dels att få gå i en så stor flock och fått lära sig flocksammanhållningen.


Häxan Surtant kommer hon alltid att vara. För hon vill själv bestämma när hon ska ha närmare kontakt med annan häst. Hon avskyr när andra hästar som står på gången står och kikar in i hennes box. Men om man låter henne vara, så är hon precis som andra ston. Vi förmänskligar väldigt lätt hästarna, och i och med det så sätter vi in en massa känslor som hästarna inte alls förstår. Hästar lever i nuet. De är inte bekymrade om vare sig dåtid eller framtid. Bara här och nu.


Kollar man hur hagsituationen ser ut nu den sista tiden, så ser man att Laiser är högsta hönset i den hagen. Bellton blir vackert rättad när han i Laisers ögon gör "fel". Inte ofta men någongång blir hotet ett nyp. Men det beror på att Bellton inte flyttar sig snabbt nog. Han tycker inte illa om Laiser för det. Här är rangordningen ordnad!


I Classes och Frodis hage är det mera smågnabb. De är två unga individer som inte vet när Enough is Enough.. Högst i rang är dock Classe, men eftersom han är leksugen så hjälper det inte att Frodi flyttar på sig. Han fortsätter i alla fall..


I Flame´s, Nodas och Destinys hage är det ungefär som när Heddan är i hagen. Destiny har rollen som Häxan Surtant, och hon domderar bäst hon vill. Hon är högsta hönset, och Noda får vackert flytta sig, eftersom att hon är lägst i rang. Flyttar sig inte Noda snabbt nog så blir det allvar av Destinys hot. Flyttar hon sig är D nöjd och slappnar av ett tag. Här håller rangordningen på att lösa sig, så det är synd att Noda flyttar i morgon.


Kollar vi tillbaka och ser hur det blev när Frodi kom in till Flame och Destiny, så ser vi att Frodi var den nya som skulle testas. Flame blev arg när ngn gjorde anspråk på hans tjej, och Frodi kunde inte avläsa hotet rätt. Således fick han sig ngr rejäla törnar. Hade de fortsatt att gå tillsammans hade Frodi lärt sig att när Flame säger till är det bäst att flytta sig. Men det kan också innebära skador på hästarna. Ungefär 2 dagar brukar det vara oroligt i en ny flock efter hopsläpp.


Hästspråk är jätteviktigt för hästarna att kunna, och de hot som vi kan tycka ser "elaka" ut, är just bara varningar, för att hästarna ska slippa använda det riktiga våldet. De är flockdjur, och detta är deras språk. Det kommer vi aldrig ifrån, om vi inte ska stoppa in hästkrakarna i ensamma hagar utan möjlighet till kontakt med andra hästar. Och det vore väl grymt?


Har Heddan någongång skadat någon av era hästar på något vis? Eller har hon tack vare sitt tydliga kroppsspråk sluppit detta? Tänk vad bra det är med tydliga hästar..


Sedan vill jag tillägga att SJÄLVKLART ska inte hästar gå tillsammans till vilket pris som helst. Vissa fungerar inte ihop, de kan ha samma ranggrad, och är inte kompatibla. Det är viktigt att man ser att alla i en flock har chans till att få mat osv.





Presentation


Välkommen hit!

Kul att just du hittade till oss. Här kan du läsa om allt som rör min häst, lite om min familj och en hel del ur min vardag. Och du.. Glöm inte att lämna en signatur i bloggen. :)

Om oss:

 

 

Josefine Nordberg Karlsson

 

 

Josefine heter alltså jag, kallas till vardags för Jossan, utom i arbetet, där jag rakt av är Josefine. Är född 1979. Har varit hästintresserad hela livet, fick som 11åring min första ponny, och efter det har det fortlöpt sas. För några år sedan lade jag tävlingsnerverna på hyllan, och beslöt mig för att ta ngr års semester från det livet.

 

Jag har hur som helst en familj också: Maken, och tre underbara grabbar. Det är Rasmus - 00, Tor -05 och Markus -07. De gör mitt liv värt att leva, och de gör mig lycklig varenda dag!

 

Min häst heter Catch the Cat, ett engelskt fullblod efter Mr Wells - Leader of the Pack. Född 2011-05-06. Jag köpte honom från Anna-Karin Louie-Ying i november 2012. Han är en fantastisk häst som gör mig glad varenda dag!

     

         

   

 



 

 

Mina änglar:

Heavenly Dreams "Heddan"

2003-2012

 

 

      

Heddan somnade in den 17 april 2012, och jag kommer aldrig att glömma henne..   

 

 Quimero, hennes enda avkomma, skulle alltid finnas kvar hos mig, en stor och rejäl kille som jag hoppades mycket på som allround häst och livstidsvän... 

 

  Quimero

f 20110528

E: Galope P

U: Heavenly Dreams

 

 

 

Quimero blev hastigt sjuk under november månad 2012. Det visade sig vara så att han hade stora förändringar på framförallt 7:e nackkotan, med största sannolikhet orsakat av virus som han utsattes för under sina första levnadsmånader. Med honom försvann även mitt finaste minne av Heddan, och sorgen blev dubbel.. 

 

I mitt hjärta finns ett rum
som bara är för dig.
Och var jag än tar plats
så finns du här hos mig.

 



Gästbok

Arkiv

Kategorier

Besöksstatistik

Länkar

Senaste inläggen

En tillbakablick

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Vädret hos oss

Väder Västerås

RSS

Fråga oss!

6 besvarade frågor

Följ oss

Follow on Bloglovin

Följ oss

Follow on Bloglovin

Ovido - Quiz & Flashcards