himmelskadrommar

Direktlänk till inlägg 30 juli 2011

Det här med avmaskning..

Av Jossan - 30 juli 2011 17:37

Det är alltid ett kapitel för sig, hur folk tolkar avmaskning av hästar.. Jag har därför tillbringat dagen med att söka efter bra dokument på hur man bäst gör detta. (Nu när jag har en liten fölis så känns detta väldigt relevant.)


På länken: http://hippocampus.slu.se/fragorsvar/print.cfm?Id=16  finner man mkt nyttig info. Så även på länken: http://www.hastspecialisten.se/index.php?option=com_content&task=view&id=51&Itemid=67 samt http://www.stuterikry.se/Fakta/mask.htm.


Av detta har jag kunnat utläsa:

Man avmaskar helt enkelt vuxna hästar för mycket, och föl för lite. Föl ska avmaskas vid 8 veckor samt 16 veckor, och kan avmaskas så mkt som varannan månad ända tills det blir ett år, de till och med BÖR avmaskas varannan månad hela betesperioden.  Det som kommer ut när man har avmaskat är dött.. Det är innan avmaskning som smitta sprids. (Och det är spolmasken som man vill åt i första hand.) Spolmask förekommer oftast bara hos föl och 1-åringar, de ses sällan hos vuxna individer eftersom dessa utvecklat immunitet mot parasiten. Spolmasken lever i tunntarmen. Äggen passerar även här ut med avföringen och infekterar betet. Äggen är mycket motståndskraftiga och överlever flera år på betet. Det innebär att om ett spolmaskproblem konstaterats på gården ett år får man räkna med att kommande generationers föl också kommer att drabbas. Föl och unghästar som drabbats av spolmaskinfektion kan visa symtom såsom dålig tillväxt, raggig hårrem, nedsatt aptit etc. Men en del föl kan också vara tillsynes helt friska och sedan plötsligt drabbas av allvarlig kolik, i dessa fall kan ibland stora mängder spolmaskar ses i tunntarmen.


Jag träckprovar alltid Heddan innan betessläpp, och även efter, för att veta hur hon ligger. Efter det så rådgör jag med veterinär, och avmaskar vid behov. Hon har aldrig haft annat än lilla blodmasken, och den har legat på mellan 50-500 EPG sista åren.


Det ligger en förpackning träckprov och väntar att användas i mitt skåp, men jag får avvakta tills det verksamma ämnet i avmaskningsmedlet har gått ur och nya äggläggande maskar ev finns i henne.


Hur gör ni andra?

 
ANNONS
 
Stina

Stina

30 juli 2011 19:24

Avmskning på rätt grunder är en sak som liger mig varmt om hjärtat.
Jag har tol lagt in träckprov och svmaskning i hyran till mina inackorderingar så jag kan ha full koll på stallets alla hästar.
Vi tar träckprov före samt efter bete och avmaskar vid behov i samråd med veterinär.
Vinterhagarna mockas så gott det går för att hålla smittan nere.

http://billiejean.bloggplatsen.se

Jossan

30 juli 2011 19:33

Låter MYCKET klokt!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jossan - 15 oktober 2018 19:20


Jag är ruttet dålig på att blogga numera. Jag vet det. Men andan (eller det dåliga samvetet) faller på då och då, och någon rad ibland är ju bättre än inget? Eller? Hur som helst. Sommaren kom och gick. Och vilken sommar sedan. Inte en dålig dag ...

Av Jossan - 14 maj 2018 20:26


Lite skritt och grästugg idag. Ni vet, dagen efter tävling så får duktiga hästar moffa gräs. (Ur Gamla Brunteboken) Lite massage på det och så är lyxhästen nöjd. Och matten kunde åka hem och kurera sig (huvudvärk och förkylning). ...

Av Jossan - 13 maj 2018 19:33

Idag var det tävling i Eskilstuna. Jag var anmäld till två klasser, och hade som jag skrev igår en dröm om att få gå åtminstone en av dem felfritt. De fyra felen förföljer ju oss... Och vet ni? VI GJORDE DET! Två felfria omgångar. Blev så glad at...

Av Jossan - 12 maj 2018 07:45

Tiden rusar förbi i en faslig takt. För en månad sedan var det i princip snö och is här. Nu väntar vi 27graders värme inom ngn vecka... Men värmen har inneburit att vi nu kan träna terräng på riktigt igen! Flera tillfällen har getts. Först var...

Av Jossan - 1 april 2018 20:35

Efter tre fantastiskt fina år i stall Gesala så var det nu dags för Calle och mig att kliva vidare. Mina förutsättningar har förändrats, Calle är äldre och behöver lite mer träning. Det har inneburit mycket transportåka, och mina kvällar har blivit s...

Presentation


Välkommen hit!

Kul att just du hittade till oss. Här kan du läsa om allt som rör min häst, lite om min familj och en hel del ur min vardag. Och du.. Glöm inte att lämna en signatur i bloggen. :)

Om oss:

 

 

Josefine Nordberg Karlsson

 

 

Josefine heter alltså jag, kallas till vardags för Jossan, utom i arbetet, där jag rakt av är Josefine. Är född 1979. Har varit hästintresserad hela livet, fick som 11åring min första ponny, och efter det har det fortlöpt sas. För några år sedan lade jag tävlingsnerverna på hyllan, och beslöt mig för att ta ngr års semester från det livet.

 

Jag har hur som helst en familj också: Maken, och tre underbara grabbar. Det är Rasmus - 00, Tor -05 och Markus -07. De gör mitt liv värt att leva, och de gör mig lycklig varenda dag!

 

Min häst heter Catch the Cat, ett engelskt fullblod efter Mr Wells - Leader of the Pack. Född 2011-05-06. Jag köpte honom från Anna-Karin Louie-Ying i november 2012. Han är en fantastisk häst som gör mig glad varenda dag!

     

         

   

  

 

Mina änglar:

Heavenly Dreams "Heddan"

2003-2012

 

 

      

Heddan somnade in den 17 april 2012, och jag kommer aldrig att glömma henne..   

 

 Quimero, hennes enda avkomma, skulle alltid finnas kvar hos mig, en stor och rejäl kille som jag hoppades mycket på som allround häst och livstidsvän... 

 

  Quimero

f 20110528

E: Galope P

U: Heavenly Dreams

 

 

 

Quimero blev hastigt sjuk under november månad 2012. Det visade sig vara så att han hade stora förändringar på framförallt 7:e nackkotan, med största sannolikhet orsakat av virus som han utsattes för under sina första levnadsmånader. Med honom försvann även mitt finaste minne av Heddan, och sorgen blev dubbel.. 

 

I mitt hjärta finns ett rum
som bara är för dig.
Och var jag än tar plats
så finns du här hos mig.

 Gästbok

Arkiv

Kategorier

Besöksstatistik

Länkar

Senaste inläggen

En tillbakablick

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2011 >>>

Vädret hos oss

Väder Västerås

RSS

Fråga oss!

6 besvarade frågor

Följ bloggen

Följ himmelskadrommar med Blogkeen
Följ himmelskadrommar med Bloglovin'

Följ oss

Follow on Bloglovin

Följ oss

Follow on Bloglovin

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se